Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Nie Kwi 05, 2009 3:33 pm |
|
|
Moja nauczycielka opowiadała mi nie dawno jak się uczyła na jakiś końcowy egzamin z chemii... Nauczyciel podał im 300 pytań i powiedział , żeby się tego pouczyli bo on wybierze z nich 100 i będzie ok... A ona się zaczeła uczyć tych pytań i nauczyła się jakieś 150...Po czym okazało się , że tych pytań na teście nie było a były te pozostałe !  |
|
|
|
Anda
Stała forumowiczka

|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 7:02 am |
|
|
Suuuuper... Mi wystarczy jakieś gimnazium z rozszerzoną matematyką i już... _________________ Jeśli chcesz mi coś powiedzieć, mów wprost...
Opcja "Szukaj" nie gryzie... Tylko połyka w całości... |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 9:02 am |
|
|
Matama ? Nieee to jest chore ! Matma jest chora !!!! Przedmioty ścisłe śą chore !  |
|
|
|
Karolzone
Nawrócony

Skąd: Frakcja Nichilistyczno-Apolityczna-Zaniepokajająca Separatystów
|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 9:04 am |
|
|
Błe, matma. Ale co kto lubi. _________________ Nasze ciała okrywa adamantyt a nasze dusze chroni lojalnosc.
Nasze boltery są załadowane śmiercią wrogów Imperatora a nasze myśli wypełnia mądrość.
Wraz z naszymi szeregami naciera poświęcenie gdyż jesteśmy Kosmiczni Marines!
Kapelan Fergas Nils |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 9:07 am |
|
|
Ufff nareszcie bratnia dusza ! Ktoś rozumie moją NIENAWIŚĆ !  |
|
|
|
Karolzone
Nawrócony

Skąd: Frakcja Nichilistyczno-Apolityczna-Zaniepokajająca Separatystów
|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 9:16 am |
|
|
Szczególnie z naszą (kryć się!) panią matma jest do d*** _________________ Nasze ciała okrywa adamantyt a nasze dusze chroni lojalnosc.
Nasze boltery są załadowane śmiercią wrogów Imperatora a nasze myśli wypełnia mądrość.
Wraz z naszymi szeregami naciera poświęcenie gdyż jesteśmy Kosmiczni Marines!
Kapelan Fergas Nils |
|
|
|
Meee
Skamielina

|
Wysłany:
Pon Kwi 06, 2009 3:53 pm |
|
|
Anda
Stała forumowiczka

|
Wysłany:
Wto Kwi 07, 2009 7:43 am |
|
|
Matma jest super nasza pani od matmy jest super i.... i.... WIEM! I dzisaj piszę konkurs z matmy ! Mata, ale on jest najgłupszy ze wszystkich, bo trzeba rozpatrzyć każdą odpowiedź... To tak jak w Omnimbusie z Polaka... Chodze na wszystkie konkursy i jest troche dyplomów i innych badziewi z nich... Ale najbardziej lubie te z matmy!
Meee... Nie robi się takich postów, albo nie powinno się robić takich postów...  _________________ Jeśli chcesz mi coś powiedzieć, mów wprost...
Opcja "Szukaj" nie gryzie... Tylko połyka w całości... |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Wto Kwi 07, 2009 2:41 pm |
|
|
Hehe ja też chodzę na konkursy a dostałem rozkaz pójścia na kangura...A ja tak nienawidzę matmy ! Ale poszedłem...I przeszedłem ku mojemu zdziwieniu do 2-go etapu !  |
|
|
|
Meee
Skamielina

|
Wysłany:
Wto Kwi 07, 2009 6:26 pm |
|
|
Anda napisał: |
Meee... Nie robi się takich postów, albo nie powinno się robić takich postów...  |
Zasmuca mnie wielce wasz brak szacunku, tudzież wrogość wobec tej wspaniałej dziedziny nauki.
Tak lepiej? |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 12:58 pm |
|
|
Wielkiej dziedziny nauki ??? Ok rozumiem , że dodawanie , mnożenie się przyda ale np.wyrażenia algebraiczne to po co są ??????
 |
|
|
|
Meee
Skamielina

|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 5:50 pm |
|
|
Znasz większą?
Mnożenie, dodawanie, etc. to są wyrażenia algebraiczne  |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 6:11 pm |
|
|
Nie do końca o to mi chodzi...Dodawanie , mnożenie itd. to algebra ale mi chodzi o np :
2y*33x(22k)=33x  |
|
|
|
Guaulden
Starszyzna wioski

|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 6:51 pm |
|
|
Oj, niewiadome mogą się przydać, chociaż nie chce mi się szukać dokładnego przykładu.
Poza tym, po co ludzie szukają zawsze w szokle czegoś, czego nauka niby im się nigdy nie przyda tylko po to, aby się tego nie uczyć?
A nauka dla samej wiedzy nie wystarczy?
Poza tym takich przykładów, jak pokazałeś, nie macie na pewno, ponieważ obliczanie dwóch i więcej niewiadomych w jednym przykładzie jest dopiero w liceum/ technikum. _________________
 |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 6:54 pm |
|
|
Owszem nauka dla wiedzy wystarczy ale nie konkretnie matma jak dla mnie ! A co do równania to było ono przykładowe...  |
|
|
|
Guaulden
Starszyzna wioski

|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 6:58 pm |
|
|
Twoje upodobania przedmiotowe to już inna bajka
A do ostatniego zdania w poście muszę dodawać, że lubię się czepiać szczegółów?  _________________
 |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 7:51 pm |
|
|
1.Wiem właśnie zauważyłem !
2.A co do szczegółów to dałeś na końcu zdania znak zapytania a nie kropkę chociaż to zdanie twierdzące !  |
|
|
|
Meee
Skamielina

|
Wysłany:
Sro Kwi 08, 2009 9:01 pm |
|
|
Równania z niewiadomymi choćby do wszelakich optymalizacji, bardzo przydatne w wielu dziedzinach.
Ja ostatnio uczę się liczyć kredyty, inwestycje, lokaty, emerytury i takie tam :p
Tak naprawdę w życiu będzie ci pewnie potrzebna tylko znajomość obsługi kalkulatora, ale dużo jest rzeczy, które choć nie konieczne, dobrze jest wiedzieć. Sporo matematyki do tych właśnie należy. |
|
|
|
StrangeOne
Wujek Dobra Rada

|
Wysłany:
Czw Kwi 09, 2009 3:58 pm |
|
|
Evilz napisał: |
Nie do końca o to mi chodzi...Dodawanie , mnożenie itd. to algebra ale mi chodzi o np :
2y*33x(22k)=33x  |
Bys mogl teraz siedziec przy komputerze i pisac pierdoly ze matma jest zbedna. Znacznie bardziej skomplikowanej matematyce zawdzieczacie przedmioty, ktorych uzywacie na codzien. Smutna jest ta nienawisc mlodziezy do przedmiotow scislych, dziwic sie potem ze brak inzynierow. "Humanisci"... jak to ktos kiedys madrze podsumowal:
"Kiedys by byc humanista trzeba było znac lacine i greke. Dzis wystarczy 2 z matematyki". _________________ +++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Nowy Wrzechświat I Rebutuj +++
Bednar Kolesnikov - Szczęśliwy obywatel Novistrany
Forum zastępcze
Obrazek w sygnie by Arahja
 |
|
|
|
Lillian
Nie ma dla niej ratunku

|
Wysłany:
Czw Kwi 09, 2009 7:08 pm |
|
|
bo matematyka to krolowa nauk, ot co! _________________
ha 8>!
<jajko> |
|
|
|
Evilz
Starszyzna wioski
|
Wysłany:
Czw Kwi 09, 2009 7:51 pm |
|
|
Ekhem , ja nie mówię , że WSZYSTKIE przedmioty ścisłe są be ! Po prostu matma to mój słaby punkt więc nie jestem jej fanem...  |
|
|
|
EX_Men
Starszyzna wioski

|
Wysłany:
Pią Kwi 10, 2009 6:49 pm |
|
|
Lillian napisał: |
bo matematyka to krolowa nauk, ot co! |
Szczególnie, kiedy 2 godziny spędzasz nad znalezieniem rozwiązania w teoretycznie prostym zadaniu Ja nie znosze matmy, dlatego, że w zasadzie rzadko kiedy takie rozwiązanie udawało mi się znaleźć, a za same kombinacje u mnie w szkole (podstawowej) punktów nie było. Matma polega na kombinacjach. Jeżeli jedno rozwiązanie nie pasuje, kombinujesz na inne sposoby, co nigdy mi nie wychodziło. Zazwyczaj jak nie pomagał sposób którego wyuczyłem się na pamięć to już była klapa i w ogóle za dużo to wszystko stresu kosztowało... _________________
gg: 3807445 |
|
|
|
Meee
Skamielina

|
Wysłany:
Pią Kwi 10, 2009 7:01 pm |
|
|
Sposób rozwiązania powinien wynikać z tematu zadania i danych. Czasem sposobów bywa kilka ale jeśli w ogóle są poprawne to wynik i tak musi wyjść jak się dobrze robi  |
|
|
|
Balas
Hodowca chowańców

|
Wysłany:
Pią Kwi 10, 2009 7:11 pm |
|
|
EX_Men
Starszyzna wioski

|
Wysłany:
Pią Kwi 10, 2009 7:24 pm |
|
|
Balas napisał: |
Jo, w liceum sie operuje glownie na schematach. Chyba tylko w geometrii trzeba czasami pokombinowac. |
Jak ktoś potrafi logicznie myśleć, to i schematy mu niepotrzebne, starczy, że zakombinuje Meee, no właśnie, JAK SIĘ DOBRZE ROBI. Dodam, że często zdarzało mi się palnąć w jakimś bardziej skomplikowanym zadaniu, przy banalnym działaniu i później z wyniku od razu była klapa  _________________
gg: 3807445 |
|
|
|
jeden1
Hodowca chowańców

|
Wysłany:
Sob Kwi 11, 2009 8:08 pm |
|
|
Evilz, przecież matematyka jest łatwa Może "nic nie wynika z niczego", ale często można logicznie dojść do sposobu rozwiązania, kiedy zapomni się czegoś. Ja na przykład ostatnio doszedłem do wzoru na pole powierzchni stożka, zanim nauczyciel zdążył omówić, czym właściwie jest stożek Ale może to wynikać z mojego zamiłowania do matematyki.
Nawet nie wyobrażasz sobie ogromy matematyki. Oprócz tych "standardowych" tematów są też takie cuda jak hipersześcian, tesserakt, czyli 4D, liczby urojone (pierwiastki z liczb ujemnych). Ciekawe poglądy mają/mieli pitagorejczycy. Wielościany foremne przedstawiają żywioły i wszechświat. Dobra muszę kończyć, bo zaraz zacznę gadać totalne bzdety i przejdę z matematyki do innych przedmiotów ścisłych, a skończę na wykładach na temat magii czy subkultur ("A w kółeczku" i pacyfka ;P) _________________ Gdyby człowiek znalazł kraj mlekiem i miodem płynącym, stwierdziłby, że nie lubi ani mleka, ani miodu. |
|
|
|
Lillian
Nie ma dla niej ratunku

|
Wysłany:
Czw Kwi 16, 2009 8:59 pm |
|
|
*absolutne oderwanie od tematu*
wglebmy sie w temat niekonwencjonalych teorii powstania swiata!
a cytat na ta godzine, to 'kminienie tkwi w nich jak pestka wisni!' _________________
ha 8>!
<jajko> |
|
|
|
Zerat
Dark Templar

|
Wysłany:
Czw Kwi 16, 2009 9:02 pm |
|
|
hmm
Swiat powstal w wielkim BUUUUUUUUUUUUM
Chociarz wydaje mi sie ze to boom to byla jakas eksplozja rozszczepienia atomu czym na serio jestesmy w jakims innym wrzechswiecie  _________________
Szanuj przyjaciół gg 1028815 |
|
|
|
Lillian
Nie ma dla niej ratunku

|
Wysłany:
Czw Kwi 16, 2009 9:04 pm |
|
|
moj drogi, co do BUUUM, to sie po czesci zgodze.
ale nie w kazdym aspekcie! albowiem powiedziane zostalo 'i BUUUUM, tak powstal czokapik' oraz 'BUUUUM to robi wodor' a z tym wszechswiatem to delikatna sprawa jest _________________
ha 8>!
<jajko> |
|
|
|
Zerat
Dark Templar

|
Wysłany:
Czw Kwi 16, 2009 9:06 pm |
|
|