Forum Black and White PL Strona Główna Black and White PL
Największe forum o BW w Polsce 
 [Rejestracja]  [Edit Profil] [FAQ] [Szukaj]  [Grupy]
[Użytkownicy] [Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości] [Zaloguj]
POMOCY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Forum Black and White PL Strona Główna » Black & White (+ Creature Isle)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Nie Kwi 27, 2003 11:12 am Powrót do góry

Weźcie nie mówcie o tym syfiastym programie i wiogóle całym office i całym microsoft!!!!! Nie pozwalają mieć nawet legalnie pirackiej wersji!! Zainstalował mi się SP1 (bo nie deaktywowałem aktualizacji...) i mi teraz Word i wogóle cały office działa tak jakby był nie zaktywowany i nie działają wszelkie cracki i cd kije ...... no chyba że ktoś zna jakąś łatwiejszą metodę deinstalacji serwis packa niż tylko deinstalowanie go pokolei- każdy składnik.
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Mungo
Wieśniak


Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 52
Skąd: Piła

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2003 10:12 am Powrót do góry

Ostatecznie możesz sformatować cały dysk i po kłopocie
_________________
Black&White forewer gg 3187518

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odpowiedz z cytatem
.nomis
Bóg


Dołączył: 29 Wrz 2001
Posty: 6641
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2003 6:35 pm Powrót do góry

A która firma pozwoli ci mieć legalnie piracką wersję? A Microsoft jest poprostu mądry i wymyslił takie zabezbieczenia.
_________________
Szczecin w kajaku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odpowiedz z cytatem
StrangeOne
Wujek Dobra Rada


Dołączył: 09 Mar 2003
Posty: 6146
Skąd: Kraków/Tarnów

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2003 8:07 pm Powrót do góry

58nomis napisał:
A Microsoft jest poprostu mądry i wymyslił takie zabezbieczenia."


Czy ja wiem. Moim zdaniem to nie zabezpieczenie, tylko drobny blad
ktory przeszedl na ich korzysc
_________________
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Nowy Wrzechświat I Rebutuj +++
Bednar Kolesnikov - Szczęśliwy obywatel Novistrany
Forum zastępcze
Obrazek w sygnie by Arahja

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odpowiedz z cytatem
Aero
Administrator


Dołączył: 22 Maj 2001
Posty: 2537
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2003 9:15 pm Powrót do góry

StrangeOne napisał:
58nomis napisał:
A Microsoft jest poprostu mądry i wymyslił takie zabezbieczenia."


Czy ja wiem. Moim zdaniem to nie zabezpieczenie, tylko drobny blad
ktory przeszedl na ich korzysc


Tak trudno się pogodzić z tym, że Microsoftowi coś wyszło?

Squerl: jak ci tak nie pasi MS, to proszę: instaluj sobie Linuxa, MacOSa czy jakiś inny kompatybilny z grami system
_________________


Oh my god, they killed Kenny! You bastards!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora WP Kontakt Numer ICQ Odpowiedz z cytatem
StrangeOne
Wujek Dobra Rada


Dołączył: 09 Mar 2003
Posty: 6146
Skąd: Kraków/Tarnów

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2003 6:28 am Powrót do góry

Ja tam jestem wdzieczny MS za windowsa, worda itp. Ale nie wiem
czemu poprostu nie lubie tej firmy.
_________________
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Nowy Wrzechświat I Rebutuj +++
Bednar Kolesnikov - Szczęśliwy obywatel Novistrany
Forum zastępcze
Obrazek w sygnie by Arahja

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odpowiedz z cytatem
Mungo
Wieśniak


Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 52
Skąd: Piła

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2003 4:07 pm Powrót do góry

Może jest to spowodowane ich zarobkami?? A może poprostu jest to uwarunkowne fenetycznie
_________________
Black&White forewer gg 3187518

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2003 4:44 pm Powrót do góry

hmmm... może linux by mnie jeszcze bardziej wqrwiał ale niewiem bo nigdy z niego nie korzystałem nawet go na oczy nie widziałem

Już sobie zainstalowałem 602Text więc mam edytor jest trochę kiczowaty ale trudno się mówi potem dam formata
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 6:09 pm Powrót do góry

SQUERL napisał:
hmmm... może linux by mnie jeszcze bardziej wqrwiał ale niewiem bo nigdy z niego nie korzystałem nawet go na oczy nie widziałem


Linux jest znany ze swojej stabilności i z tego że się nie zawiesza.

Aero napisał:
Squerl: jak ci tak nie pasi MS, to proszę: instaluj sobie Linuxa, MacOSa czy jakiś inny kompatybilny z grami system


Rozwijany jest teraz VineX, wtyczka dla Linux'a, która pozwala na uruchomienie na linuxie coraz większej liczby progsów pod windę, nawet MS Office (biedny Microsoft, jaka szkłoda! ) oraz gier (m.in. wszystkie Quake'i i wiele innych nowszych). Więc pewnie za niecały rok juz będzie z powodzeniem można odpalic BW na linux'ie. Tym bardziej ze, o ile wiem i sie nie myle, ekipa Lionhead Std. robi BW na jakąś konsolę.
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 2:03 pm Powrót do góry

Ja sobie po testach formata zrobię . Na jedną partycję zainstaluje Knopixa (linux z całym darmowym oprogramowaniem był ostatnio w PC world Komputer) a na drugą windowsa XP.
Tylko ne wiem czy takie rozwiązanie jest dobre i czy nie bedze żadnych nie zgodności .
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 2:40 pm Powrót do góry

Nie ma obaw! Ale Knoppix jest bootowalny z płytki i nie musisz go wcale instalować; tylko włóż CD, ustaw w biosie 'bootowanie z CD' i uruchomi ci się bez instalowania czegokolwiek na HDD. A jakbys chciał zainstalować linuxa na stałe, to polecam Linux Mandrake - najłatwiejsza i najbardziej podobna do windy. Tylko najpierw zainstaluj Windows, a potem linuxa, to nie będzie żadnych problemów ze zgodnością. Jakbyś miał problemy to jestem na GG.
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 7:31 pm Powrót do góry

Dzięki napewno skorzystam .

A jaka jest najnowsza wersja Mandrake i na ilu płytahc i gdzie ją mogę dostać?

A knoppixa można na dysk zainstalowac
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Aero
Administrator


Dołączył: 22 Maj 2001
Posty: 2537
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 9:18 pm Powrót do góry

Ja mam Mandrake'a 8.0 . Na początku z myszką było spox, ale potem przestała działać (i ta na USB, i na PS2). Z resztą mam winmodem i jego też Lunux nie wykrywał
Teraz chyba wyszła \ ma niedługo wyjść wersja 9 Mandrake'a, i RedHata też. Albo to już 10?
_________________


Oh my god, they killed Kenny! You bastards!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora WP Kontakt Numer ICQ Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Maj 02, 2003 12:15 am Powrót do góry

I Mandrake i RedHat to 9-tki (albo nawet 9.1). Z myszką czasem tak się dzieje, nawet już podczas instalacji, a na te piep... winmodemy też już jest sposób (ja też mam ten problem ) - jest stronka(http://www.linuxant.com/drivers/), na której są specjalne sterowniki do winmodemów, i dzięki temu mogą bez problemów chodzić pod linuxem (podobno... ).
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Sob Maj 03, 2003 11:56 am Powrót do góry

Ehh słyszałem o tych modemach... porażka.
A o co konkretnie chodzi z myszką?

Ps. Jest już wersja 9.1 Mandrake

Wiem jedynie skąd można pobrać CD2 tego programu
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Maj 03, 2003 12:33 pm Powrót do góry

A czemu tylko CD2? Tam, w tym katalogu [/url]ftp://anonymous:email%40notset.com@ftp.task.gda.pl/vol/d35/rsync.mandrake/Mandrake/iso/ są obrazy wszystkich trzech płyt i plik z sumami kontrolnymi (żeby sprawdzić czy się poprawnie ściągnęło). A myszki (przynajmniej u mnie) czasem nie wykrywał na wejściu podczas instalacji więc nie mógł zainstalowac sterowników; ale jak się zrestartowało instalację i poprawnie wykrył, to wszystko potem śmigało.
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Pon Maj 05, 2003 1:31 pm Powrót do góry

Ja ściągałem cd2 a mój kumpel z sieci CD1 ale nici z tego bo mu coś poszło jak juz miał 300mb sciągnięte c hehehe zonk!
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Maj 05, 2003 3:13 pm Powrót do góry

No, to potrafi czlowieka wkurzyc. Dlatego najlepiej kupic jakas gazetke z linuxem wewnatrz, masz do tego instruktje instalacji i podtawy uzytkowania linuxa. Teraz jest w sprzedazy Linux+ z Mandrake'iem 9.1. Ale nawet jak jush sciagniecie z netu to i tak radze sprawdzic te sumy kontrolne plikow iso, bo nawet jak sie wydaje ze sciagnelo sie dobrze to moga byc bledy.

P.S. Sorki za brak polskich ogonkow, ale pisze z laboratorium u mnie na uczelni (BTW: na linuxie )
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SQUERL
Starszyzna wioski


Dołączył: 19 Cze 2002
Posty: 834

PostWysłany: Wto Maj 06, 2003 2:31 pm Powrót do góry

eee to za Linuxa Mandrake się płaci?
_________________




Prawda, że piękne ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Maj 09, 2003 5:21 pm Powrót do góry

Nie, duża większość dystrybucji jest dostępna na ftp'ach za darmo, tylko dla kogoś kto nie ma stałego łącza ( ) niektóre gazety (np. Linux+) robią wydania specjalne z pełną kilkupłytową dystrybucją wewnątrz plus zeszyt z, powiedzmy, instrukcją instalacji, konfiguracji i podstawami obsługi linuxa. Madnrake to koszt chyba koło 25 złociszy.
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Aero
Administrator


Dołączył: 22 Maj 2001
Posty: 2537
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Maj 09, 2003 11:05 pm Powrót do góry

Za samego Mandrake'a nie mogą pobierać kasy (z tego co wiem) bo on jest na GPL chyba. Kasę biorą właśnie za płytki CD (nie za zawartość, ale za krążki), instrukcję instalacji, różne HOWTO, FAQi, poradniki itd.

Aha, a z moją myszką było inaczej. Na początku zainstalowałem Linuxa i było spox z myszką. Ale potem zainstalowałem chyba nowego Windowsa, i bootsector czy co tam się zamazało, więc mi LILO zniknęło. I żeby je odzyskać, musiałem naprawić poprzednią instalację Linuxa. I chyba wtedy się zaczęły problemy z myszką. Po starcie KDE było spox - z tego co pamiętam mogłem ruszać kursorem dopóki cośtam. To cośtam to chyba było uruchomienie jakiegoś skryptu zwiążanego ze sprzętem - np. menedżera urządzęń itp. Wtedy kursor stawał w miejscu. To z myszką pod PS2, bo pod USB to w ogóle nic.
Ale teraz to mi rybka - i tak ostatnio usunąłem partycję z Linuxem, bo z niego nie korzystałem a miejsca na partycji z Windowsem mi brakowało. Kilka razy jak w Windzie coś schrzaniłem to Linuxem próbowałem naprawiać \ backupować pliki z windy. Ale teraz to by i tak nie miało sensu bo winde mam na NTFS więc nie mam dostępu z poziomu Linuxa.
_________________


Oh my god, they killed Kenny! You bastards!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora WP Kontakt Numer ICQ Odpowiedz z cytatem
Caranthir
Misjonarz


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 657
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Maj 10, 2003 12:01 am Powrót do góry

Aero napisał:
Za samego Mandrake'a nie mogą pobierać kasy (z tego co wiem) bo on jest na GPL chyba. Kasę biorą właśnie za płytki CD (nie za zawartość, ale za krążki), instrukcję instalacji, różne HOWTO, FAQi, poradniki itd.


Tak, właśnie o to mi chodziło. Konkretnie GNU GPL, w każdym razie generalnie darmowo, chociaż można zakupić płatną dystrybucję Mandrake (za chyba kilkadziesiąt $) i w tym masz komercyjne oprogramowanie (np. StarOffice) i wsparcie techniczne autorów. HOWTO i FAQ'i są też darmowe, a koszt gazety to tak naprawdę tylko koszt CD'ków, tylko że wydawnictwo musi cośtam jeszcze napisać os siebie, bo głupio by to wyglądało gdyby sprzedawali same płytki.

Aero napisał:
Aha, a z moją myszką było inaczej. Na początku zainstalowałem Linuxa i było spox z myszką. Ale potem zainstalowałem chyba nowego Windowsa, i bootsector czy co tam się zamazało, więc mi LILO zniknęło. I żeby je odzyskać, musiałem naprawić poprzednią instalację Linuxa.


No, tak czasem bywa, dlatego zawsze instaluje się najpierw windę, a na to linuxa, bo windows wymazuje bootsektor chociaż tak naprawdę w ogóle mu nie jest potrzebny (pozdrowienia dla Billa G. ). Ale nawet jeśli sie zdarzy że LILO wyparuje, to najlepiej mieć dyskietkę startową linuxa (tworzy sie podczas instalacji); wtedy bez problemu odpalasz linuxa i kilkoma kliknięciami na nowo konfigurujesz LILO.

Aero napisał:
I chyba wtedy się zaczęły problemy z myszką. Po starcie KDE było spox - z tego co pamiętam mogłem ruszać kursorem dopóki cośtam. To cośtam to chyba było uruchomienie jakiegoś skryptu zwiążanego ze sprzętem - np. menedżera urządzęń itp. Wtedy kursor stawał w miejscu. To z myszką pod PS2, bo pod USB to w ogóle nic.


Wiesz co, to z tą myszką to chyba wina nie do końca dopracowanych sterowników. Ja pamiętam, że już podczas instalacji chciałem sobie od razu zainstalować (wybrać z wybieralnego menu) myszkę z kółkiem (PS2), ale jak tylko to zaznaczyłem, mycha zaczynała wariować po ekranie. Mogłem (musiałem) wybrać jedynie standardową 2-przyciskową mysz. Pewnie można to załatwić już w zainstalowanym systemie ściągając jakieśtam odpowiednie drivery, ale komu się kce...

Aero napisał:
Ale teraz to by i tak nie miało sensu bo winde mam na NTFS więc nie mam dostępu z poziomu Linuxa.


Linuxy obsługują jush wszystkie systemy plików Microsoftu, ale NTFS na razie tylko do odczytu.
_________________
Never argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you with experience.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Aero
Administrator


Dołączył: 22 Maj 2001
Posty: 2537
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Maj 10, 2003 12:15 am Powrót do góry

Caranthir napisał:

No, tak czasem bywa, dlatego zawsze instaluje się najpierw windę, a na to linuxa, bo windows wymazuje bootsektor chociaż tak naprawdę w ogóle mu nie jest potrzebny (pozdrowienia dla Billa G. ). Ale nawet jeśli sie zdarzy że LILO wyparuje, to najlepiej mieć dyskietkę startową linuxa (tworzy sie podczas instalacji); wtedy bez problemu odpalasz linuxa i kilkoma kliknięciami na nowo konfigurujesz LILO.


Miałem dyskietkę, ale coś się stało, że mogłem z niej skorzystać (czy nie działała, czy co... bo zgubić raczej nie zgubiłem).
No zainstalowałem najpierw winde, po jakimś czasie Linuxa, ale potem instalowałem nowego Windowsa.
_________________


Oh my god, they killed Kenny! You bastards!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora WP Kontakt Numer ICQ Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum Black and White PL Strona Główna » Black & White (+ Creature Isle)
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme & Graphics by Daz